Агенция Кросс   От мантинела, прикрепяна със свински опашки, до подновено

...
Агенция Кросс   От мантинела, прикрепяна със свински опашки, до подновено
Коментари Харесай

Институт за пътна безопасност: Мантинелата край Своге е с развиващи се на ръка болтове

Агенция Кросс   

От мантинела, прикрепяна със свински опашки, до възобновено оборудване, закрепено с разрастващи се елементарно с ръка болтове - това е смяната в региона на тежката злополука в Своге четири месеца след случая. Със снимков материал Институтът за пътна сигурност показва по какъв начин всеки минаващ през сектора от пътя човек може отвие и вземе няколко от прикрепящите мантинелата болтове със себе си. Това би могло да се случи, до момента в който пешеходците в региона минават през рисковото платно, защото съгласно Института хората мъчно могат да стигнат до тротоар в този сектор. Освен болтовете обаче, лесни за преместване се оказват и прикрепените с тел пътни знаци. След случая през август, в който починаха 20 души, към момента не е ясно коя институция носи отговорност за въпросните уреди.

Именно поради това, а и поради некачествените промени, от Института желаеха оставките на Управителния съвет на АПИ. От злополуката, взела живота на 20 души в Своге, минаха повече от 4 месеца. Затова бяха поискани оставките на трима министри - вътрешния, транспортния и районния. Бяха осъществени огледи, направени експертизи и основани работни групи. Бяха повдигнати и обвинявания за случая, само че само на водача на рейса Григор Григоров. Над четири месеца беше задаван един въпрос, който по този начин и не получи отговор, а точно коя институция носи отговорност за мантинелата в сектора от пътя. Агенция „ Пътна инфраструктура " изрично отхвърли задължението да е техен. След месеци наред без смяна на рисковия сектор, обаче, от организацията подчертаха, че ще създадат жест и те ще оправят рисковите уреди. Така и стана. Методи Стелиянов от Института по пътна сигурност обаче описа, че сменената с по-нова мантинела е закрепена с болтове, които човек може да развие даже без принадлежности.

„ Това, което се случи и аз установявах и бях шокиран, е, че аз имах опцията да разглобя болтовите сглобки с два пръста, без никакви старания. Трябва да кажа, че аз не съм ревизирал от край до край мантинелата. Проверих случайни места и ето по този начин тези болтове ми се разглобиха в ръцете. Констатирахме също по този начин, че при доста от болтовите съединения липсват шайби. Съгласно коя нормативна уредба това е възможно? А в същото време намираме шайби и гайки, за които е плащано, по земята ", изясни Стелиянов. По думите му, в сектора от пътя пешеходците още веднъж са принудени да вървят по платното в частта от пътя, която по този начин или другояче Институтът дефинира като рискова. Освен това елементарно портативни са и пътните знаци, защото са прикрепени единствено с тел.

„ Тук е време да се покаже бистрота - кой дава отговор при положение на неуспех на тази система? Аз имах опция да местя знаците на ръка, тъй като са хванати с тел. Не съумях да намеря в разпоредба 18 за сигнализацията на пътищата къде тъкмо такава апаратура е позволена ", сподели той. Така над четири месеца след случая - кой е виновен за нередностите по пътя тогава, а и в този момент, не е ясно. Промени има, а по думите на Стелиянов мантинелата и знаците са по-добри от предходните. Те просто не са закрепени както би трябвало.

Заради това и поради всички неразбираеми детайлности около случая в Своге и отговорността за пътя от Института желаеха оставките на управителния съвет на АПИ.

„ И най-после, видите ли, излизаме по малкия екран и споделяме: Направихме го, свършихме! Не е наша отговорност, само че сме създали услуга. Пътят чий е? Ваш ли е? Мой ли е? Пътят е на Агенция „ Пътна инфраструктура ", те дават отговор за сигурността на оборудването като цяло ", добави още Методи Стелиянов от Института по пътна сигурност.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР